fbpx

Game of Contact door Linda Parelli (interview)

Tijdens Equitana 2015 kreeg ik de unieke kans om Linda Parelli te interviewen dankzij Parelli instructrice en goede vriendin Eef Veenstra. Na haar demo over de training sequence en Game of Contact, heeft ze maar liefst een uur de tijd genomen om mijn vragen hierover te beantwoorden. Onder het genot van een bordje sauerkraut met braadworst, Linda haar favoriete kost, heeft ze me met veel enthousiasme en passie haar verhaal verteld.

Linda Parelli & Christoph Hess

In de jaren ’80 was Linda Parelli fanatiek wedstrijdruiter in de dressuursport. Totdat ze met haar toenmalige paard Regalo problemen kreeg en de passie voor dressuur verloor. Toen ontmoette ze Pat Parelli die haar alles leerde over horsemanship. Pas 6 jaar geleden pakte Linda de dressuur weer op. De denk- en werkwijze van Walter Zettl, klassieke dressuurtrainer, sprak haar direct aan. Samen met Zettl gaat Linda aan de slag. Na een aantal maanden oefenen en puzzelen, presenteert Linda hem haar concept met daarin haar uitleg over de Game of Contact. Volgens Zettl heeft Linda precies dat op papier gezet wat vele dressuurtrainers geprobeerd hebben te beschrijven. Na een tijdje werd duidelijk dat de afstand en leeftijd voor Walter te belastend waren om regelmatig samen te blijven trainen. Op advies van Zettl neemt ze in 2012 contact op met Christoph Hess, FEI jurylid en dressuurtrainer. Met haar paard Jazz (B/L niveau) laat ze Hess de basis zien van wat ze nu de training Sequence noemt. Hess is erg enthousiast over wat Linda laat zien en vindt het de moeite waard om een samen een video te maken: The Scale of Training.

Horsemanship vs. dressuur

Veel ruiters denken dat horsemanship en dressuur niet te combineren zijn. Volgens Linda is horsemanship niet het zwaaien met een stokje of een uurtje bij je paard zijn. Horsemanship zijn de vaardigheden die je nodig hebt om op een natuurlijke, respectvolle en veilige manier met paarden om te gaan. Maar ook vele uren doorbrengen met je paard zonder iets van hem te vragen. Net zoals kinderen liefdevolle vriendschappen hebben met paarden en andere dieren. Wanneer je vaardigheden goed zijn, kun je verder met een discipline bijvoorbeeld dressuur, western of springen.

Training Sequence & Game of Contact

Het principe van de Game of Contact is je paard leren het bit met vertrouwen aan te nemen en het contact te behouden. In de vier stadia vertrouwen, stretching, frame en verzameling, leer je stap voor stap hoe je dit kunt bereiken. Heeft je paard problemen met het bit, een inactieve achterhand, laat het misplaatst gedrag met de tong zien of beweegt je paard houterig en kort, dan biedt de Game of Contact de oplossing. De vier stadia van de Game of Contact zijn onderdeel van de hele Training Sequence. Dit 10 stappenplan zorgt voor focus bij de ruiter en ontspanning door middel van patronen bij het paard. En zoals Linda Parelli zegt: “when your idea becomes your horse his idea”
1. Freely Forward
Met voldoende energie voorwaarts in stap, draf en galop aan een losse teugel. Het paard leert hierdoor zijn eigen balans te vinden. In het vrije voorwaarts is het de bedoeling dat het paard spanning laat afvloeien, door zijn hele lijf kan gaan bewegen en een mooie stretch over zijn bovenlijn maakt.
2. Downward Transitions on a loose rein
We willen het paard kunnen rijden met de zit en niet afhankelijk zijn van de teugels om het tempo te controleren. Bij een downward transition leer je het paard meebewegen op jouw energie. Dus als jij je energie omlaag brengt (ook wel lifedown genoemd), vertraagt het paard in tempo.
3. Ride the Line
Met een lichte contactteugel stuur je de neus van het paard steeds op de lijn van een figuur, zonder dat je de rest van zijn lichaam wilt controleren. De focus ligt op het behouden van het ritme en tempo gedurende het hele figuur. Hoe moeilijker het figuur hoe uitdagender het is om dit gelijk te houden. De ruiter leert duidelijk te focussen waar hij naar toe wil rijden.
4. Supple Rein
Door een grote acht te rijden met stelling naar een links of rechts, leer je het paard zijn lichaam in balans te brengen. Tijdens het rijden van dit figuur behoud je ofwel de linker, ofwel de rechterstelling. Dit betekent dat het paard op de ene cirkel naar binnen en op de andere cirkel naar buiten gebogen is. Het paard kan in deze grote acht alleen in balans blijven als hij zijn schouders, nek en kaken loslaat. Hierdoor ontstaat er soepelheid in de voorkant van je paard.
5. Carving Turns
Tijdens deze stap leer je hoe je de neus, nek en schouder van het paard in de juiste positie (frame) brengt en houdt door gebruik van je buitenteugel. Tijdens het rijden van cirkels en wendingen, leer je het paard balans te vinden tussen twee teugels. Je binnenhand blijft passief en je buitenteugel bepaald de mate van buiging en de grote van de cirkel of wending. Met deze oefening leer je het paard recht te stellen op zowel cirkels als rechte lijnen.
6. Leg Yield on the circle
In de vorige stap heb je geleerd om de voorkant van je paard in de juiste positie te brengen en houden. In deze stap leer je het paard soepel te worden en te buigen door het hele lichaam. Doordat je cirkels vergroot en verkleint door middel van een zijwaartse beweging, plaats het paard zijn binnen achterbeen op een goede en actieve manier onder zijn lichaam.
7. Game of Contact
In de vorige stappen hebben we het paard geleerd om zijn lichaam in balans te brengen en te ontspannen. Nu wil je ditzelfde bereiken maar dan met aanleuning. We leren het paard het contact met jouw hand actief op te zoeken en te behouden. Wanneer hij verantwoordelijkheid neemt om aanleuning te behouden, betekent dit dat het paard vrij en actief van achter naar voor door zijn lichaam kan bewegen en het contact met het bit aanneemt zonder dat hij zich opgesloten voelt.
Game of contact, training sequence, linda parelli, dressuur en horsemanship, walter zettl, christoph hess, equitana, freely forward 1. Freely ForwardGame of contact, training sequence, linda parelli, dressuur en horsemanship, walter zettl, christoph hess, equitana, freely forward, downward transition 2. Downward transitionGame of contact, training sequence, linda parelli, dressuur en horsemanship, walter zettl, christoph hess, equitana, ride the line 3. Ride the LineGame of contact, training sequence, linda parelli, dressuur en horsemanship, walter zettl, christoph hess, equitana, supple rein 4. Supple reinGame of contact, training sequence, linda parelli, dressuur en horsemanship, walter zettl, christoph hess, equitana, freely forward, carving turns 5. Carving turnsGame of contact, training sequence, linda parelli, dressuur en horsemanship, walter zettl, christoph hess, equitana, leg yield on a circle 6. Leg yieldGame of contact, training sequence, linda parelli, dressuur en horsemanship, walter zettl, christoph hess, equitana, freely forward, contact, contactteugel 7. Contact

 

In de volgende stappen ga je aan de slag met random patterns (stap 8), lateral movements (stap 9) en collection (stap 10). De eerste zeven stappen hebben een stabiele basis gelegd, waarna je verder kunt gaan werken aan het gymnastiseren van je paard en dressuurmatig rijden. Hierdoor ontwikkel je meer kracht, souplesse, impuls en verzameling.

Happy Horse

Toen ik voor het eerst hoorde van de Trainings Sequence en Game of Contact, werd ik meteen moedeloos: dat duurt jaren voordat Joy en ik zover zijn! Ik vroeg Linda hoelang het duurt voordat je de basis hebt doorlopen en je eindelijk aan verzameling kunt beginnen. Tot mijn grote verbazing antwoorde ze dat je meteen al kunt beginnen met de eerste stappen van de training sequence. Het is natuurlijk afhankelijk van hoe snel je paard zich ontwikkelt en van de vaardigheden van de ruiter. Maar als je horsemanship vaardigheden goed zijn, je paard comfortabel is en je 5 tot 7 dagen per week oefent, kun je al binnen korte tijd veel vooruitgang maken. In principe hoef je niet eerst horsemanship grondwerk te doen met je paard, voordat je aan de Training Sequence en Game of Contact begint, maar volgens Linda is dit wel bevorderlijk voor jouw en je paard. Linda streeft altijd naar een ‘happy horse’: een ontspannen en betrokken paard, dat zacht in de omgang is, soortgenoten en ruimte heeft om te spelen. De relatie tussen ruiter en paard staat altijd voorop.
Ik sloot het interview af met een vraag die ik van veel ruiters krijg: wat als mijn paard het bit al accepteert en voorwaarts is, wat heb ik dan aan de Training Sequence en Game of Contact? Linda haar antwoord was eerlijk en direct: hoe beter je basis, hoe beter je uiteindelijke prestaties. Door kennis en bewustwording begrijp je veel beter wat je aan het doen bent met je paard. Want zou het niet fantastisch zijn dat er steeds meer happy horses rondlopen?

Geen reactie's

Geef een reactie